آیا بیمه شخص ثالث خسارت رانندگی در مستی را پرداخت می‌کند؟

رانندگی در حالت مستی نه تنها خطرات جدی برای راننده و سرنشینان خودروی او و دیگران به همراه دارد؛ بلکه می‌تواند عواقب مالی و قانونی زیادی از جمله پرداخت جریمه را نیز به دنبال داشته باشد. مصرف مشروبات الکلی باعث کاهش دید، تصمیم‌گیری و هوشیاری فرد در زمان رانندگی می‌شود. شاید به این فکر کنید که اگر در چنین شرایطی تصادفی رخ دهد، باید چه کاری انجام داد؟ آیا فرار از محل وقوع حادثه کار درستی است؟ قطعا خیر؛ در این شرایط یکی از سوالاتی که معمولا پیش می‌آید این است که آیا بیمه شخص ثالث خسارت رانندگی در مستی را پرداخت می‌کند؟ اگر خیر، بیمه رانندگی در حالت مستی چه پوشش‌ و قوانینی دارد؟

خرید بیمه شخص ثالث

عواقب رانندگی در حالت مستی

رئیس پلیس راهور رانندگی در مورد جریمه رانندگی در حالت مستی و استفاده از مواد مخدر اعلام کرد که این  جرائم سنگین هستند و علاوه بر توقیف خودرو، ضبط گواهینامه و ثبت نمره منفی، بیشترین مبلغ جریمه را نیز پرداخت می‌کنند. برای اینکه به جزئیات بیشتر دسترسی پیدا کنید، ادامه متن را بخوانید.

جریمه رانندگی برای راننده مست

مبلغ جریمه رانندگی در حالت مستی در تمام شهرها و کلان‌شهرها یکسان است. این ملبغ در سال ۱۴۰۳ صد و پنجاه (۱۵۰) هزار تومان تعیین شده و نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. کد مربوط به این تخلف (رانندگی در اثر مصرف مشروبات الکی) ۲۳۰۴ و کد ۲۰۰۷ مربوط به مصرف داروهای روان‌گردان است که می‌توانید آنها را در جدول جرائم رانندگی مشاهده کنید.

نمره منفی رانندگی در حالت مستی

یکی از تخلفاتی که نمره منفی دارد، مستی در رانندگی است. برای رانندگان خودروهای شخصی، ۱۰ نمره منفی در نظر گرفته شده، در حالی که این نمره برای خودروهای سنگین ۲۰ است. دلیل اصلی تفاوت در نمرات، تأثیر نوع خودرو بر بروز تصادف است. معمولا خودروهای سنگین خطرات و خسارات بیشتری را به همراه دارند.

مقالات دیگر  بررسی مراکز پرداخت خسارت بیمه: این قسمت بیمه آسیا

توقیف خودرو در حالت مستی

متاسفانه مصرف مشروبات الکلی تنها باعث ثبت جریمه و نمره منفی نمی‌شود؛ بلکه طبق ماده ۱۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، در صورت مصرف مشروبات الکلی خودروتان حداقل ۲۱ روز توقیف می‌شود.

ضبط گواهینامه رانندگی

یکی دیگر از مشکلاتی که احتمالا با آن روبه‌رو می‌شوید، ضبط گواهینامه رانندگی به مدت ۶ ماه توسط مراجع قضایی است.

مجازات رانندگی در حالت مستی

طبق مواد ۲۴۶ و ۲۶۵ قانون مجازات اسلامی، مصرف هر نوع مشروبات الکلی جرم شرعی محسوب می‌شود و مجازات آن ۸۰ ضربه شلاق است. ماده ۲۴۶ به صراحت بیان می‌کند که خوردن یا تزریق مشروبات الکلی، چه در حالت مستی و چه در حالت عدم مستی، موجب حد خواهد بود. هم‌چنین این موضوع در مورد آب جو حتی اگر باعث مستی راننده نشود، نیز صدق می‌کند. اگر بخواهیم به صورت دقیق‌تر مجازات رانندگی در حالت مستی را بررسی کنیم. باید سه حالت زیر را در نظر بگیریم.

مجازات رانندگی با صدمات غیرعمد در حالت مستی مجازات رانندگی با ایجاد صدمه به دیگران در حالت مستی فوت شخص دیگر به دلیل رانندگی در حالت مستی
مجازات جریمه رانندگی ۸ ماه حبس محرومیت رانندگی بین ۱ تا ۵ سال
مجازات شرب خمر مجازات شرب خمر پرداخت دیه
صدمات غیر عمد محرومیت از رانندگی بین ۱ تا ۵ سال ثبت نمره منفی
پرداخت دیه در صورت لزوم

 

حکم تصادف منجر به فوت در حالت مستی

اگر در اثر مصرف مسکرات باعث بروز تصادف رانندگی و فوت شخص یا اشخاصی شوید. در واقع قتل عمد محسوب می‌شود و دادگاه می‌تواند به صلاح دید خود شما را به دلیل مستی در رانندگی مجازارت کند.

  • دادگاه می‌تواند طبق قانون مجازات اسلامی حکم را تا بیش از دو سوم (۳/۲) حداکثر مجازات برای شما تعیین کند.
  • دادگاه می‌تواند طبق ماده ۷۸ قانون مجازات اسلامی، شما را ۱ تا ۵ سال از رانندگی محروم کند.
  • حداکثر مدت حبس ۲ سال است؛ اما دادگاه می‌تواند به دلیل مستی در زمان رانندگی این مدت را به ۵ سال نیز افزایش دهد.
  • گاهی خانواده اولیای دم از شما دیه نیز می‌خواهند؛ در نتیجه باید مبلغ دیه را نیز بپردازید.

شرایط پرداخت خسارت برای راننده مست

شرکت‌های بیمه رانندگی در حالت مستی را تحت پوشش خود قرار نمی‌دهند؛ اما تمام شرکت‌های بیمه در شرایط زیر موظف هست غرامت را بپردازند.

  • طبق بند «ب» ماده ۱۵ که توسط بیمه مرکزی اعلام شده، کلیه بیمه‌گران موظف هستند خسارت ناشی از تصادف تمام رانندگان از جمله راننده مست را پرداخت کنند؛ اما بعد از می‌توانند تمام یا بخشی از خسارت را از بیمه‌شده دریافت کند. معمولا در این وضعیت، بیمه شرایط مالی راننده را در نظر می‌گیرد و مبلغ را به چند قسط تقسیم می‌کند و سپس آن را از راننده مقصر دریافت می‌کند.
مقالات دیگر  دریافت خسارت از بیمه شخص ثالث

گاهی‌اوقات بیمه‌گر برای دریافت خسارت از راننده مست به مراجع قضائی مراجعه می‌کند، شکوائیه‌ای تنظیم می‌کند و سپس تمام یا بخشی از خسارت را از راننده مقصر که در حالت مستی رانندگی کرده است، می‌گیرد.

  • اگر مشکلی برای خودرو پیش آمده باشد، بیمه باید خسارت را پرداخت کند؛ چراکه بیمه شخص ثالث برای خودرو است و به وضعیت راننده ارتباطی ندارد. ولی با این حال از آنجایی که راننده تحت تاثیر الکل یا مواد مخدر بوده، بیمه می‌تواند برای دریافت مبلغ خسارت به مراجع قضایی مراجعه کند و درخواست بازپرداخت مبلغ را ثبت کند.

بیمه رانندگی در حالت مستی

آیا بیمه راننده مست را نیز تحت پوشش خود قرار می‌دهد؟

حالا نوبت این است به این سوال پاسخ دهیم که آیا بیمه پوششی برای راننده مست دارد یا خیر؛ به طور کلی بیمه شخص ثالث پوششی برای راننده ندارد و صرفا پوشش‌های خود را به اشخاص ثالث مانند سرنشینان ماشین آسیب‌دیده یا خاطی ارائه می‌دهد.

بنابراین جواب به این سوال منفی است. بیمه رانندگی در حالت مستی برای راننده وجود ندارد. در نتیجه بیمه هیچ مسئولیتی در قبال پرداخت خسارت‌های واردشده به راننده ندارد. اگر خسارتی به راننده مست وارد شود، باید خود شخص، آن را پرداخت کند؛ مگر اینکه بیمه حوادث راننده را داشته باشد.

اما آیا بیمه بدنه خسارت رانندگی در مستی را پرداخت می‌کند؟

خیر؛ بیمه بدنه خسارت رانندگی در مستی را پرداخت نمی‌کند؛ چراکه این مورد جز استثائاتی است که بیمه مسئولیتی در قبال آنها ندارد. در نتیجه برای جبران خسارت ناشی از تصادف رانندگی نمی‌توانید از این بیمه استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: بیمه بدنه چه پوشش‌هایی را ارائه نمی‌دهد.

مدارک لازم برای دریافت خسارت در حالت مستی

برای دریافت خسارت بیمه رانندگی در حالت مستی باید مدارک زیر را آماده کنید و در شعب یا نمایندگی بیمه همراه خود داشته باشید.

گزارش کپی‌شده نیروی انتظامی و صورت‌جلسه اولیه وی در صحنه تصادف کپی گواهینامه رانندگی و کارت خودرو
صورت‌حساب پرداخت حق بیمه و تصویر استعلام بیمه شخص ثالث کپی کروکی تصادف پلیس راهنمایی یا نظریه کارشناس دادگستری
تصویر بیمه شخص ثالث یا مدارک بیمه‌نامه‌ای که ثابت کند بیمه دارید.
مقالات دیگر  جریمه دیرکرد بیمه موتورسیکلت

 

اگر حادثه باعث نقص عضو راننده شده باشد، ارائه مدارک زیر الزامی است:

  • بیمه نامه شخص ثالث
  • عکس رای منع تعقیب
  • صورت‌حساب بیمارستان
  • کپی از نسخه پزشکی قانونی یا پزشک قابل اعتماد بیمه

اگر راننده مقصر بر اثر تصادف از دنیا برود، برای دریافت خسارت باید مدارک زیر را جمع‌آوری کنید و در مراکز بیمه ارائه دهید.

  • گواهی انحصار وراثت نامحدود
  • کپی برابر اصل جواز کفن و دفن
  • کپی برابر اصل گواهی فوت راننده
  • کپی برابر اصل گواهی معاینه جسد
  • کپی برابر اصل مدارک شناسایی راننده مثل کارت ملی

عواقب نداشتن بیمه شخص ثالث در هنگام رانندگی چیست؟

اگر بیمه شخص ثالث نداشته باشید یا مدت اعتبار بیمه‌نامه گذشته باشد، عواقب زیر در انتظارتان خواهد بود.

  • پرداخت جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث
  • توقیف خودرو توسط پلیس راهنمایی و رانندگی
  • پرداخت دیه و هزینه خسارت وارد‌شده به اشخاص ثالث در تصادف

در نتیجه برای خرید بیمه شخص ثالث می‌توانید از سامانه‌های آنلاین هم‌چون بیمه بازار استفاده کنید و جلوی پرداخت خسارت و جریمه بیشتر را بگیرید.

سخن آخر

چنانچه شخصی در حالت مستی مرتکب جرم شود، علاوه بر پرداخت جریمه، دیه و حبس، گواهینامه‌اش ضبط می‌شود و حداقل ۲۱ روز خودرویش در پارکینگ راهور توقیف می‌شود. بیمه شخص ثالث به صورت کلی خسارت خودروی راننده مست را پرداخت می‌کند؛ اما این موقتی است و شما باید هزینه را به بیمه‌گر بازگردانید. هم‌چنین اگر بیمه، در همان ابتدا باید کل هزینه خسارت را خودتان بپردازید و بیمه‌ مسئولیتی در قبال پرداخت برعهده نمی‌گیرد.

سوالات متداول

آیا بیمه شخص ثالث خسارت رانندگی در مستی را پرداخت می‌کند؟

بله؛ بیمه شخص ثالث خسارت راننده مست را همانند سایر رانندگان پرداخت می‌کند؛ ولی پس از پرداخت باید تمام یا بخشی از هزینه را به صورت قسطی یا یک‌جا به شرکت بیمه بازگردانید.

آیا قانون رانندگی در مستی برای زنان با مردان متفاوت است؟

خیر؛ قانون رانندگی در مستی برای تمام افراد یکسان است و تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد. اگر فردی نیز به سن بلوغ کیفری نرسیده باشد، مجازات او با کمی تخفیف همراه خواهد بود.

مدت زمان توقیف خودرو در حالت مستی چقدر است؟

طبق ماده ۱۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، مدت زمان توقیف خودرو در حالت مستی حداقل ۲۱ روز است.

مجازات رانندگی در حالت مستی چیست؟

مجازات رانندگی در حالت مستی شامل محرومیت رانندگی، حبس، پرداخت جزای نقدی، شلاق و پرداخت دیه است.

نظر یا پرسش خود را بنویسید