برخی از کارفرمایان به دلایل مختلفی از بیمه کردن کارگران خود سرباز میزنند یا اصرار دارند تا حق بیمه را به صورت نقدی بپردازند. بر اساس ماده ۱۴۸ قانون کار، کارگر به صورت قانونی این حق دارد تا در صورت عدم پرداخت حق بیمه از کارفرمای خود شکایت کند. برای آشنایی با مراحل و قوانین شکایت از کارفرما بابت بیمه، در ادامه این پست با ما همراه باشید.
پرداخت بیمه توسط کارفرما
قبل از شروع به کار کارگر، میان او و کارفرما قراردادی منعقد میشود که مطابق آن با کارفرما وظیفه دارد کارمند خود را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دهد. بیمه یکی از مهمترین خدماتی است که کارمندان میتوانند از مزایای آن بهرهمند شوند یا در صورت مواجه شدن با حوادث از پوششهای آن استفاده کنند. لازم به ذکر است که در صورت نبود قرارداد نیز باز هم کارگر امکان شکایت از کارفرما بابت پرداخت نکردن حق بیمه را خواهد داشت، یعنی عدم قرارداد دلیلی برای تخلف کارفرما نیست.
نحوه محاسبه حق بیمه چگونه است؟
طبق قانون وزارت کار، حق بیمه در سال ۱۴۰۱ ۳۰ درصد از مبلغ حقوق و دستمزد است که پرداخت ۲۳ درصد از آن بر عهده کارفرما و ۷ درصد از حقوق کارگر کسر خواهد شد.
نحوه محاسبه حق بیمه پرداخت نشده
جهت محاسبه حق بیمه پرداخت نشده توسط کارفرما، دو حالت مهم باید در نظر گرفته شود:
- کارگری که حق بیمهاش توسط کارفرما پرداخت نشده و همچنان مشغول کار است
در صورتی که حق بیمه کارگر پرداخت نشده باشد و او همچنان مشغول کار باشد، حقوق فعلی او ملاک حق بیمه قرار خواهد گرفت:
۳۰ ٪ × مدت زمان عدم واریز حق بیمه × میزان مبلغ دستمزد فعلی
- کارگری که قبلا اشتغال داشته و در حال حاضر مشغول به کار نیست
اگر کارگری بدون دریافت حق بیمه از محل کار خود اخراج شده باشد، دستمزد همان سال ملاک محاسبه حق بیمه او قرار خواهد گرفت:
۳۰ ٪ × مدتزمان عدم واریز حق بیمه × دستمزد اشتغال به کار در آن سال
نحوه شکایت کارگر از کارفرما بابت بیمه
جهت شکایت از کارفرما بابت بیمه، کارگر باید با در دست داشتن مدارک هویتی و قرارداد به اداره بیمه مراجعه کند و شکایت خود را تنظیم نماید. در صورت اثبات ادعای کارگر، کارفرما موظف است حق بیمه تمام مدت زمانی که کارگر بدون بیمه کار کرده است را به طور کامل پرداخت کند.
شکایت از کارفرما بابت بیمه چه شرایطی دارد؟
- در صورت وجود قرارداد، مراحل اداری سریعتر پیش خواهد رفت. در غیر این صورت باید از طرف اداره کار نامهای برای شعبه بیمهکزار فرستاده شود. در مرحله بعدی نامه به کارگزاری تحویل داده خواهد شد و ماگر میتواند با استفاده از سوابق بیمه، تخلف کارگر را اثبات کند.
- اگر کارگر قرارداد نداشته باشد میتواند از شاهدان برای سریعتر شدن روند شکایت استفاده کند.
- در صورت عدم حضور کارفرما، جلسه به مرحله بعدی منتقل خواهد شد و بعد از دو هفته جلسهای تخت عنوان تشخیص و شکایت از کارفرما برگزار خواهد شد.
- در صورت اعتراض یکی از طرفین به رای کارشناس، جلسه حل اختلاف به عنوان آخرین جلسه تشکیل خواهد شد.
در چه صورت کارگر در خصوص ترک کار مسئول نیست؟
کارگر موظف است استعفای خود را به صورت کتبی به کارفرما اعلام نماید. همچنینی شخص موظف است به مدت سی روز جهت پیدا شدن نیروی جایگزین به کار خود ادامه دهد و نباید به قصد استعفا کار خود را ترک نماید. اما بعد از گذشت سی روز، مسئولیتی در قبال کار نخواهد داشت.
عواقب بیمه نکردن کارگر
طبق ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرمایی که از بیمه نمودن کارگر خود خودداری کند، علاوهبر پرداخت حقوق کارگر، به پرداخت جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه نیز محکوم خواهد شد.
مهلت شکایت از کارفرما
برای شکایت از کارفرما بابت بیمه، هیچ محدودیت زمانی وجود ندارد و حتی پس از فوت شخص نیز، وارثان قانونی وی میتوانند به دنبال دریافت حق او باشند.
مراجع مربوطه جهت شکایت از کارفرما بابت بیمه
افراد برای شکایت از کارفرما بابت بیمه، میتوانند به سازمان تامین اجتماعی مراجعه نمایند، اما در صورتی که شکایت به مواردی مانند آسیبهای حیثیتی مرتبط باشد، طرفین باید برای ارائه شکایت به قوه قضاییه مراجعه نمایند.
نکات مهم
- مهمترین مرجع رسیدگی به شکایات کارگر علیه کارفرما در صورت عدم حق بیمه، سازمان تامین اجتماعی است.
- در صورت وجود عدم قرارداد، کارگر بازهم امکان شکایت از کارفرما بابت رد نکردن بیمه را خواهد داشت.
- ارائه مدارک هویتی جهت شکایت از کارفرما ضروری است.
جمعبندی
مطابق قانون وزارت کار، کلیه کارفرمایان موظف هستند کارمندان خود را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دهند. چنانچه کارفرمایی از بیمه کردن کارگران خود شانه خالی کند، کارگر میتواند از او شکایت کند. در این پست به بررسی قوانین و شرایط شکایت از کارفرما بابت بیمه پرداختیم. چنانچه تجربهای در این زمینه دارید میتوانید در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید.
45 پاسخ
سلام من یه سوال داشتم اگر بیمه باشیم اما درطول سال چندماه پرداخت نکرده باشه چیکارباید کرد؟بیمه چند ماه نکرده رو میشه برگردوند یا کاری کرد؟
سلام من در یک ساختمان ب مدت ۵ سال کار کردم و ب عنوان سرایدار بودمیگفت بیمه رو رد میکنم من هم پیگیر نشدم ،حتی بخاطر بیمه نصف حقوق رو میداد،حتی تو این ۵ سال یک بار هم عیدی یا ثنواتی نداده ،تا فهمید ک پیگیر بیمه شدم کلیدو گرفت و اخراجم کرد،بنظرتون آیا میتونم ازش شکایت کنم ،با اینکه خیلی برش داره ،خیلی نگرانم ک بل قدرتش سرشو هم بیاره
با سلام.بنده مدت حدودا۱۵ماهه که برای کارفرمای خودم تو مجتمع مهرسینا کارگری میکنم.برام یکروز م بیمه نریخته.وهیچ سابقه واریزی بیمه هم از اینجا یاجای دیگه ندارم.ایا میتونم از کارفرمای بدلیل واریز نکردن بیمه شکایت کنم؟ ممنونم از راهنمایتون
سلام من برای یکی از دوستانم مدتی کار کردم و الان چند سال ازش میگذره ، چون بهم گفت بیمه رد کردم من دنبالش نرفتم اما الان متوجه شدم که برام بیمه رد نکرده چیکار کنم باهاش ؟
واقعا از دستش عصبی شدم و نمی تونم خیانت رو ببخشم
سلام وقت بخیر
من چند سال پیش در شرکت دوستم حدود ۹ ماه کار کردم الان برا سابقه زدم و متوجه شدم که برام بیمه رد نشده در اون تاریخ چکار کنم؟
چون دوستم بود تا الان چک نکرده بودم
بنده در سالهای 80 تا 86 در یک سازمان دولتی کار میکردم و بیمه برایم رد نمیشد و در قرارداد هم ذکر شده که بود که «بیمه شامل این قرارداد نمیشود» . رفتم شعبه مربوطه تامین اجتماعی فرم ادعای سابقه داد و گفت که خود سازمان باید کار شما را تایید کند و بگوید که بیمه رد نکرده است! خوب چاقو که دسته خودش را نمیبرد. قرارداد و پرینت حساب بانکی سابق واریز حقوق را هم دارم اما تامین اجتماعی هیج اقدامی نمیکند چون سازمان تایید نمیکند..!!!
وقت بخیر
اگر داخل قرار داد حتما ذکر شده باشد که به واسطه این همکاری بیمه انجام نمیشود این سابقه اعمال نخواهد شد
در غیر این صورت از طریق وزارت کار پیگیر باشید