اعتراض به خسارت پرداختی شرکت بیمه توسط زیان‌دیده

نویسنده:

بیمه بازار

تاریخ بروزرسانی :

1403-12-15

زمان مطالعه :

2 دقیقه

اعتراض به خسارت پرداختی
اندازه فونت: 16px

احتمالا تا به‌ حال برایتان پیش آمده بعد از تصادف به میزان مبلغ خسارتی  که شرکت بیمه تعیین کرده اعتراض داشته باشید، در این مقاله قصد داریم به نحوه اعتراض به میزان خسارت تعیین شده بپردازیم.

پس از تشکیل پرونده و بازدید خودروی آسیب دیده و تعیین میزان خسارت وارد شده از سوی ارزیاب خسارت شرکت بیمه، مبلغ نهایی خسارت قابل پرداخت به زیان دیده اعلام می‌شود. برای گرفتن مبلغ واقعی خسارت و رفع مغایرت خسارت برآورده شده از سوی بیمه‌گر با میزان خسارتی که زیان دیده توقع دارد؛ بهتر است به طرفین حادثه پیشنهاد شود خودروی آسیب دیده را به تعمیرگاه مجاز نشان دهند.

برای خرید بیمه شخص ثالث می‌توانید از کد تخفیف ۱۲ درصدی thbm استفاده کنید. برای خرید، روی لینک زیر کلیک کنید.

خرید بیمه شخص ثالث

در صورت نیاز، پیش فاکتور قیمت لوازم و اجرت تعمیرات را دریافت کنند و اگر احساس کردند مبلغ واقعی خسارت به زیان دیده پرداخت نشده نسبت به آن به صورت کتبی اعتراض کنند.

در صورت اعتراض، شرکت بیمه موظف است ارزیابی خسارت را به کارشناس دیگری واگذار کند.

چنانچه خودرو بلافاصله توسط تعمیرکار مورد ارزیابی قرار گرفت، مبلغ اعلام شده از سوی تعمیرگاه را به کارشناس ارزیاب یادآوری کنید، و اگر قانع نشدند از آنها بخواهید خودروی شما را در تعمیرگاه مورد اعتماد مجددا بازدید کنند و اگر بیمه‌گر، تعمیرگاه مجاز طرف قرارداد دارد در صورت تمایل خودرو را به آنجا منتقل کنید.

 

اگر هیچ یک از روش‌های بالا کارساز نبود، از دریافت خسارت خودداری کنید. سپس موضوع به یک ارزیاب خسارت به انتخاب و هزینه زیان دیده ارجاع می‌شود.

هریک از طرفین ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ اعلام نظر کتبی ارزیاب، می‌توانند در مرجع صالح اقامه دعوی کنند. در صورت عدم طرح دعوی توسط طرفین در مهلت تعیین شده، نظر ارزیاب خسارت لازم الاجرا است، در این صورت شرکت بیمه باید براساس نظریه ارزیاب خسارت تا سقف تعهدات مندرج در بیمه‌ ثالث خسارت را پرداخت کند.

آیا شرکت‌های بیمه می‌توانند زیان‌دیده را مکلف به بازسازی خودرو در تعمیرگاه طرف قرارداد خود کنند؟

در صورت عدم توافق در خصوص میزان خسارت پرداختی، شرکت بیمه موظف است وسیله نقلیه خسارت دیده را در تعمیرگاه مجاز و یا تعمیرگاه مورد قبول زیان دیده تعمیر کند و هزینه ها را تا سقف تعهدات مالی ثالث پرداخت کند. شرکت نمی‌تواند بیمه شخص ثالث شخص زیان دیده را مجاب به بازسازی خودرو در تعمیرگاه طرف قرار داد خود نماید. باید ضمن جلب رضایت زیان دیده ، نسبت به پرداخت نقدی خسارت با ایشان توافق نماید یا طبق قانون نسبت به تعمیر وسیله نقلیه در تعمیرگاه مورد نظر زیان‌دیده، تا سقف تعهدات مالی انجام دهد.

مقالات مرتبط

بیمه شخص ثالث تراکتور
مقالات بیمه شخص ثالث
بیمه بازار

بیمه شخص ثالث تراکتور چیست؟ + تعهدات و نحوه استعلام بیمه شخص ثالث تراکتور

 خرید بیمه شخص ثالث تراکتور نه‌تنها الزامی است، بلکه در مواقع بروز حوادث غیرمترقبه، می‌تواند از مشکلات مالی و جانی ناشی از این حوادث جلوگیری کند. در ادامه، به بررسی

ادامه مطلب »
مقایسه بیمه شخص ثالث
مقالات بیمه شخص ثالث
امین نعمتی

مقایسه بیمه شخص ثالث + مراکز پرداخت خسارت، رضایت مشتریان، توانگری مالی

بیمه شخص ثالث اهمیتی حیاتی برای دارندگان خودرو دارد. در انتخاب این بیمه اجباری باید موارد زیادی را در نظر بگیرید تا بهترین بیمه، با بیشترین پوشش‌ها و مناسب‌ترین قیمت

ادامه مطلب »

دیدگاه ها

367 پاسخ

  1. باسلام خودروی من بر اثر تصادف خسارت دید ومقصر طرف مقابل بود کارشناس بیمه به محل مراجعه وتعیین خسارت کرد ولی می گوید شما خودرو را تعمییر کنید وداغی قطعات را بیاورید به همراه فاکتور من بازنشسته مبلغ ۱۰۰۰۰۰۰۰ میلیون تومان را چگونه بگیرم تازه می گویند در صورت تکمیل بودن مدارک دو هفته معطلی داره این یعنی خودت خرج کن بعد به دو دنبال پولت لطفا راهنمایی کنید چه کار کنم بیمه تعاون می باشد

    1. وقت بخیر
      از تجربه نا خوشایندی که داشتید متاسفیم
      اما شیوه و روش پرداخت خسارت به همین شکل است

  2. من خسارت دیده هستم و ماشین من قیمتش از دید بیمه پایینه و به من خسارت کمی میده در حدی فقط میتونم ماشین رو تعمیر کنم ولی خسارت افت قیمت بر اثر تصادف منظور نشده .‌ آیا باقی خسارت رو‌‌ میتونم با شکایت از مقصر تصادف به شورای حل اختلاف اعاده کنم ؟
    با تشکر از بیمه بازار

  3. سلام. اینجانب بعنوان مقصر مبلغ پانزده میلیون خسارت و ده میلیون افت قیمت در مجموع بیست و پنج میلیون خسارت به زیاندیده طبق نظر کارشناس دادگستری شدم. اما بیمه کوثر از پرداخت خسارت امتناع کرده و فقط هشت میلیون خسارت را قبول می کند و افت قیمت را نمی پردازد و به ناچار بقیه را باید خودم پرداخت کنم! سوال اینکه حالاچکارکنیم ؟ آیا پرداخت خسارت افت قیمت با بیمه گر است یا من؟

    1. وقت بخیر
      بر اساس مواد 1 و 2 قانون مسئولیت مدنی، پرداخت خسارت افت قیمت خودرو ناشی از تصادف بر عهده (راننده مقصر) است؛ اما برای گرفتن افت قیمت خودرو در تصادفات می‌توانیم شرکت‌های بیمه را هم مسئول بدانیم.

  4. سلام من زیان دیده هستم الان فاکتورهای من مبلغ کل 31400000 سی و یک میلیون چهارصد هزار تومان بوده و سقف ماشین مقصر سی دو میلیون تومان هست الان بیمه ایران برای من هفده میلیون پانصد هزار تومان برای من واریز کرده الان من باید چکار کنم

    1. وقت بخیر
      می توانید به کارشناسی اعتراض نمایید
      در این صورت شرکت بیمه گر موظف است کارشناس جدیدی را مامور کارشناسی خودرو و تعیین خسارت کند

  5. سلام . با یک ماشین غیر متعارف تصادف کردم و مقصر بودم. زیاندیده از بیمه ثالث من استفاده کرده و خودشم بیمه بدنه داره. در صحنه تصادف کارت ملی من پیش ایشان مونده و الان تهدید به شکایت دارد. چکار میتونم بکنم؟ ایا بیمه بدنه هم میتونه بابت خسارت پرداختی به ایشون از من شکایت کنه؟

    1. وقت بخیر
      بله
      فرد زیان دیده میتواند افت قیمت خودرو را هم از شما دریافت نماید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *