احتمالا تا به حال برایتان پیش آمده بعد از تصادف به میزان مبلغ خسارتی که شرکت بیمه تعیین کرده اعتراض داشته باشید، در این مقاله قصد داریم به نحوه اعتراض به میزان خسارت تعیین شده بپردازیم.
پس از تشکیل پرونده و بازدید خودروی آسیب دیده و تعیین میزان خسارت وارد شده از سوی ارزیاب خسارت شرکت بیمه، مبلغ نهایی خسارت قابل پرداخت به زیان دیده اعلام میشود. برای گرفتن مبلغ واقعی خسارت و رفع مغایرت خسارت برآورده شده از سوی بیمهگر با میزان خسارتی که زیان دیده توقع دارد؛ بهتر است به طرفین حادثه پیشنهاد شود خودروی آسیب دیده را به تعمیرگاه مجاز نشان دهند.
برای خرید بیمه شخص ثالث میتوانید از کد تخفیف ۱۲ درصدی thbm استفاده کنید. برای خرید، روی لینک زیر کلیک کنید.
در صورت نیاز، پیش فاکتور قیمت لوازم و اجرت تعمیرات را دریافت کنند و اگر احساس کردند مبلغ واقعی خسارت به زیان دیده پرداخت نشده نسبت به آن به صورت کتبی اعتراض کنند.
در صورت اعتراض، شرکت بیمه موظف است ارزیابی خسارت را به کارشناس دیگری واگذار کند.
چنانچه خودرو بلافاصله توسط تعمیرکار مورد ارزیابی قرار گرفت، مبلغ اعلام شده از سوی تعمیرگاه را به کارشناس ارزیاب یادآوری کنید، و اگر قانع نشدند از آنها بخواهید خودروی شما را در تعمیرگاه مورد اعتماد مجددا بازدید کنند و اگر بیمهگر، تعمیرگاه مجاز طرف قرارداد دارد در صورت تمایل خودرو را به آنجا منتقل کنید.
اگر هیچ یک از روشهای بالا کارساز نبود، از دریافت خسارت خودداری کنید. سپس موضوع به یک ارزیاب خسارت به انتخاب و هزینه زیان دیده ارجاع میشود.
هریک از طرفین ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ اعلام نظر کتبی ارزیاب، میتوانند در مرجع صالح اقامه دعوی کنند. در صورت عدم طرح دعوی توسط طرفین در مهلت تعیین شده، نظر ارزیاب خسارت لازم الاجرا است، در این صورت شرکت بیمه باید براساس نظریه ارزیاب خسارت تا سقف تعهدات مندرج در بیمه ثالث خسارت را پرداخت کند.
آیا شرکتهای بیمه میتوانند زیاندیده را مکلف به بازسازی خودرو در تعمیرگاه طرف قرارداد خود کنند؟
در صورت عدم توافق در خصوص میزان خسارت پرداختی، شرکت بیمه موظف است وسیله نقلیه خسارت دیده را در تعمیرگاه مجاز و یا تعمیرگاه مورد قبول زیان دیده تعمیر کند و هزینه ها را تا سقف تعهدات مالی ثالث پرداخت کند. شرکت نمیتواند بیمه شخص ثالث شخص زیان دیده را مجاب به بازسازی خودرو در تعمیرگاه طرف قرار داد خود نماید. باید ضمن جلب رضایت زیان دیده ، نسبت به پرداخت نقدی خسارت با ایشان توافق نماید یا طبق قانون نسبت به تعمیر وسیله نقلیه در تعمیرگاه مورد نظر زیاندیده، تا سقف تعهدات مالی انجام دهد.
367 پاسخ
سلام ، یه ماشین پژو پارس تیوفایو ۹۵ تمیز و بدون رنگ دارم ، که متاسفانه دیروز یک ماشین ده چرخ باری بدلیل انحراف گلگیر سمت راننده رو زد ، افسر راهنمایی ایشان را مقصر دانست ، یه کپن از بیمه ش گزفتم ،
بیمه اون پارسیان بود
بعد رفتم دفتر بیمه ، کارشناس فقط ۵ تومن خسارت برای تعمیر زد
در صورتی که صافکار درجه یک ، ده ملیون ازم خواست که بدون رنگ درستش کن
حالا سوال اینه بیمه فقط ۵ تومن برام تایید کرد ، مابقی مبلغ که ۵ تومن هست رو از کی بگیرم
از راننده یا به بیمه اعتراض کنم ؟
لطفا راهنمایی کنید 🙏
وقت بخیر
فرد زیاندیده باید پس از تعیین مقدار خسارت افت قیمت به شورای حل اختلاف مراجعه کند. در صورتی که مبلغ افت قیمت خودرو کم باشد (کمتر از ۲۰ میلیون تومان) رسیدگی به شکایت در شورای حل اختلاف انجام میشود و در صورتی که مبلغ خسارت از ۲۰ میلیون تومان بیشتر باشد، دادگاه باید خسارت را پیگیری کند.
بیمه کوثر اصلا بیمه نکنید به هر بهانه خسارت نمیده
من چند روز پیش با پراید تصادف کردم و خانواده من راهی بیمارستان شدند و الحمدالله خانواده هم مشکلی نداشتند و مرخص شدند و من به راننده پراید که مقصر بود رضایت جانی دادم ولی رضایت مالی ندادم و حالا فردا داریم میریم دادسرا که هم وضعیت مشخص بشه و هم برگه آزادی ماشینهارو بگیریم حالا چند سوأل دارم یک:هزینه جرثقیل با کیه دوم خسارت افت ماشینو چجوری بگیرم سوم ماشینم در حدود ۳۰ میلیون فقط خرج داره و اگر بیمه کمتر از آن را پرداخت کرد چه باید بکنم ممنون میشم راهنمایی کنید
آیا بیمه رازی با وجدان است با این گرانی خسارت زیان دیده رو خوب و بالا بپردازد تا از جیب زیان دیده کسر شده ولی دیگه بالاتر از حد کسر نشود ؟ حالا کسی که ماشینش افت قیمت شدید خورده یا توقیفی پارکینگ و حمل جرثقیل وووووو……. اون هم اضافه کن
وقت بخیر
از تجربه نات خوشایند شما متاسفیم
سلام وقت بخیر. من با یک ماشین تصادف کردم و مقصر بودم کارشناس بیمه خسارت رو زد ۱۵ ملیون اما طرف میگه که من ۲۷ ملیون خرج ماشینم کردم. الان من باید بهش بدم یا نه همون چیزی که کارشناس گفته. میشه راهنمایی کنید
وقت بخیر
فرد زیاندیده باید پس از تعیین مقدار خسارت افت قیمت به شورای حل اختلاف مراجعه کند. در صورتی که مبلغ افت قیمت خودرو کم باشد (کمتر از ۲۰ میلیون تومان) رسیدگی به شکایت در شورای حل اختلاف انجام میشود و در صورتی که مبلغ خسارت از ۲۰ میلیون تومان بیشتر باشد، دادگاه باید خسارت را پیگیری کند.