از شرکت بیمهتان شکایت دارید؟ دیرتر از حد معمول خسارت پرداخت میکند؟ از میزان پاسخگویی و عملکرد شرکت بیمهتان راضی نیستید؟ بیمهمرکزی اقدام به راهاندازی سامانه رسیدگی به شکایات بیمهگذاران کرده تا بیمهشدگان، همچنین زیاندیدگان با مراجعه به وبسایت بیمهمرکزی، شکایت خود را به راحتی پیگیری کنند. برای آشنایی با مراحل شکایت از شرکت بیمه در ادامه این پست با ما همراه باشید.
شکایت از شرکت بیمه
حتماً شنیدهاید که گرفتن خسارت از شرکتهای بیمه، شبیه عبور از هفتخان رستم با کفش آهنی است. صفهای طولانی، رفتوآمدهای بیمورد، برای گرفتن خسارت و دیه این روزها آنقدر شاکی دارد، که بیمهمرکزی اقدام به راهاندازی سامانهای برای رسیدگی این موضوع کرده است! البته این خدمت جدید نیست و از سال ۹۳ اجرا شده و کمک زیادی برای انتخاب شرکت بیمه مناسب به همه ما کرده است. متوسط زمان پاسخگویی به این شکایتها از ۷۳ روز به کمتر از ۶ روز کاهش پیدا کرده، یعنی اگر شما در این سامانه از شرکت بیمهتان شکایت کنید، کمتر از ۶ روز به آن رسیدگی میشود که این بسیار خوب است!
برای شکایت از بیمه به کجا مراجعه کنیم؟
جهت شکایت از شرکت بیمه میتوانید به سامانه شکایات بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران مراجعه نمایید. داشتن اطلاعاتی از قبیل کدملی، تاریخ تولد، شماره پرونده خسارت، شماره بیمهنامه، آدرس و شماره تلفن همراه الزامی است. تمامی مراحل شکایت کردن را با عکس برایتان توضیح میدهیم. بعد از خواندن قوانین مربوط به شکایات بیمهمرکزی، قسمت ثبت شکایت را انتخاب کنید.
- حالا نوبت انتخاب نوع شکایت است. در این قسمت شما میتوانید شکایت خود را از شرکتهای بیمه، نمایندگان بیمه، کارگزاران و حتی صندوق تامین خسارتهای بدنی ثبت کنید.
- در قسمت بعد مشخصات بیمهنامهتان را وارد کنید! اطلاعاتی مانند شرکت بیمه، شماره بیمهنامه، عنوان بیمهنامه ( برای مثال بیمه ثالث، بدنه، عمر…).
- کد ملی، تلفن، موبایل، استان و شهر، تاریخ تولد و آدرس خود را در این قسمت وارد کنید.
- اینجا نوبت طرح شکایت است! کافیست موضوع شکایت خود را اعم از خسارت جانی، خسارت مالی، خسارت، صدور وارد کنید! در قسمت طرح شکایت هرچه دلتان میخواهد بنویسید!
- در قسمت مستندات، فایلهای لازم را بارگذاری کنید و به مرحله تایید نهایی بروید!
- در این قسمت با پیام شکایت شما با موفقیت ثبت شد، مواجه میشوید! کد رهگیریتان را یادداشت کنید. بعد از آن میتوانید به قسمت پیگیری شکایت بروید تا از نتیجه شکایتتان مطلع شوید! البته کد پیگیری به شماره همراهتان فرستاده میشود!
شماره تلفن بازرسی بیمه ایران تهران
بازرسی بیمه ایران به منظور کاهش هزینهها امکانی را فراهم آورده است تا افراد بهجای تماس تلفنی بات مراجعه به سامانه یکپارچه رسیدگی به شکایات بیمه گذاران جهت شکایت از شرکت بیمه اقدام نمایند. بیمهبازار اولین سامانه مقایسه و خرید آنلاین انواع بیمه شخص ثالث، بیمه بدنه، بیمه آتشسوزی، بیمه زلزله و بیمه عمر است که به شما مشتریان عزیز، این فرصت را میدهد تا تمامی شرکتهای بیمه را تنها با چند کلیک از هر لحاظ مقایسه کنید در صورت تمایل بخرید و با ارسال رایگان درب منزلتان تحویل بگیرید!
برای خرید بیمه شخص ثالث میتوانید از کد تخفیف ۱۲ درصدی thbm استفاده کنید. برای خرید، روی لینک زیر کلیک کنید.
488 پاسخ
راهبری دیدگاهها
سلام من با خودرویی که برای خودم نبوده و تصادف شدید کردم و در حال حاضر بیمارستان هم هستم میتوانم از شرکت بیمه شخص ثالث ماشین شکایت کنم و خسارت ( طول درمان و دیه و….) از بیمه بگیرم؟
وقت بخیر بله بیمه شخص ثالث حتی خسارتها و زیانهای وارده بر شخص مقصر را نیز پرداخت خواهد کرد
با سلام بنده زیاندیده هستم با موتور بودم و طرف مقابلم با خودرو بهم زده و قبول داره که مقصر صد در صد هستش و تمام کارای بیمه رو انجام دادم کارشناس خود بیمه هم میزان خسارتم رو تایید و به شرکت بیمه ملت ارسال کرده الان که میخوام برم خسارتم رو بگیرم بیمه میگه مدارک موتور نداری بیمه تعلق نمیگیره من موتورم مدارک هاش به اسمم نیست و فقط همون قولنامه ای که خریدم موجوده حتی مهر فروشگاه هم داره و موتورمم بیمه هست و حتی نامه از دادسراه هم دارم که مدارک هام گم شده و به صاحب سند دسترسی ندارم الان چیکار کنم لطفا راهنماییم کنید باتشکر فراوان .
سلام من از سال ۹۸ تحت پوشش بیمه آتیه و عمر پاسارگاد قرار گرفتم سال ۹۹ دچار بیماری سرطان شدم پیگیر کارهایم شدم برای دریافت خسارت در بند قرارداد هم قید شده بود خسارت بیماریهای خاص تعلق میگیرد و اگر از کار افتدگی باشد تحت پوشش قرار میگیرید من در سال ۹۹ از کار افتده تشخیص داده شدم و بیماری من درمان ندارد تا الانم هنوز تحت درمان هستم بیمه بمن مبلغ تاچیزی داد بعنوان خسارت دیگر هیچ کاری برای من نکرد الان طبق بند قرارداد من باید خسارت از کارافتدگی بگیرم و حق بیمه پرداختی من رایگان بشود ولی مدیریت بیمه پاسارگاد اصلا بمن توجه نمیکنند و مدارکی که که دادم قبول ندارند نمیدانم چکار باید بکنم از شما خواهش میکنم من راهنمایی کنید
وقت بخیر
برای برخورداری از این پوشش، باید شرایط زیر را داشته باشید:
شاغل باشید و شغل خودرا در فرم پیشنهاد بیمه عمر ثبت کنید.
در صورت از کار افتادگی، آن را با مدارک پزشکی معتبر ثابت کنید.
از کار افتادگی شما بعد از سال اول قراردادبا بیمه عمر و تامین آتیه پاسارگاد رخ داده باشد.
سلام پرونده دوماه گرفتم از دادگاه دادم بیمه آسیا برادرم ماشین زده فوت کرده الان بعد از دوماه کارمند بیمه میگه پرونده مشکل داره احتمال 90درصد دیه ندیم من چکار کنم
وقت بخیر
اینکه دریافت دیه از دادگاه چه زمانی انجام میشود؟ از طرف افراد زیادی پرسیده میشود. در مدت زمان پرداخت دیه نمیتوان به طور قاطعانه بازهای را مشخص کرد. پس از اینکه دادگاه رای خود را صادر کرد و دو طرف تصادف به این رای، اعتراضی نداشتند، باید برگه رای دادگاه را به شرکت بیمه تحویل دهند؛ سپس مدارک را کارشناسهای بیمه بررسی کرده و پس از تایید، دیه اعلام شده را به فرد آسیب دیده پرداخت میکنند.
با توجه به اینکه عابرین پیاده در همه جا حق تقدم دارند، حتی در صورتی که مقصر هم باشند، باز هم به آنها دیه تعلق میگیرد.
ازنظر مالی، مقرری بیمه بیکاری،حدودا معادل ۵۵ درصد مزد مشمول بیمه خود کارگر ظرف ۹۰ روز قبل از بیکار شدن است به این شکل این مبالغ با هم جمع می شوند و بر روزهای کارکرد بیمه شده در این مدت تقسیم می شوند.البته اگر فرد بیکار، فرزند یا پدر و مادرش یا در برخی موارد همسرش را تحت کفالت خود داشته باشد، برای هریک از این اشخاص نیز ۱۰ درصد حداقل دستمزد آن سال را دریافت خواهد کرد.
اما اگر بخواهیم آن را با غرامت ایام بارداری مقایسه کنیم باید گفت، مقرری ایام بارداری، بر مبنای دو سوم کل مبالغی است که بیمه شده ظرف ۹۰ روز قبل از مرخصی دریافت کرده و مبنای کسر حق بیمه وی بوده است یعنی چیزی حدود ۶۶ درصد.
سلام پرونده دوماه گرفتم از دادگاه دادم بیمه آسیا بردارم ماشین زده فوت کرده الان بعد از دوماه کارمند بیمه میگه پرونده مشکل داره احتمال 90درصد دیه ندیم من چکار کنم
وقت بخیر
اینکه دریافت دیه از دادگاه چه زمانی انجام میشود؟ از طرف افراد زیادی پرسیده میشود. در مدت زمان پرداخت دیه نمیتوان به طور قاطعانه بازهای را مشخص کرد. پس از اینکه دادگاه رای خود را صادر کرد و دو طرف تصادف به این رای، اعتراضی نداشتند، باید برگه رای دادگاه را به شرکت بیمه تحویل دهند؛ سپس مدارک را کارشناسهای بیمه بررسی کرده و پس از تایید، دیه اعلام شده را به فرد آسیب دیده پرداخت میکنند.
با توجه به اینکه عابرین پیاده در همه جا حق تقدم دارند، حتی در صورتی که مقصر هم باشند، باز هم به آنها دیه تعلق میگیرد.
راهبری دیدگاهها