همه‌چیز در مورد بیمه اجباری و بیمه خویش‌فرمای تامین اجتماعی!

نویسنده:

بیمه بازار

تاریخ بروزرسانی :

1403-07-24

زمان مطالعه :

5 دقیقه

بیمه اجباری
اندازه فونت: 16px

فرض کنید مردی ۵۰ ساله، با ۱۰ سال سابقه، از شغل دولتی‌اش اخراج شود. او در این وضعیت، شرایط احراز بازنشستگی از نظر سنی و سابقه پرداخت حق بیمه را ندارد. نگرانی بابت دوران بازنشستگی و ازکارافتادگی و امرار معاش خانواده، ممکن است او را مجاب کند تا در شغل جدیدش به عنوان یک مغازه‌دار به فکر تهیه بیمه خویش‌فرما باشد. او از این طریق می‌تواند علاوه بر استفاده از سابقه ۱۰ سال بیمه اجباری‌، بتواند با رسیدن به ۶۰ سالگی از مستمری بازنشستگی استفاده کند.

در این مقاله قصد داریم به تفاوت‌های بیمه اجباری و بیمه خویش فرما بپردازیم تا همه کسانی که به واسطه خوداشتغالی یا عدم ادامه شغل دولتی و یا خصوصی‌شان (بیمه اجباری‌شان) امکان ادامه سابقه بیمه‌ را ندارند، از طرح‌های گوناگون تامین اجتماعی که برای کمک به اقشار مختلف جامعه است؛ استفاده کنند و در دوران بازنشستگی از مزایای آن بهره ببرند.

خرید بیمه عمر

 انواع بیمه‌های تامین اجتماعی 

به طور کلی بیمه‌های تامین اجتماعی به دوسته تقسیم می‌شوند:

بیمه اجباری

تمام کسانی که در قبال دریافت حقوق و دستمزد در شرکت‌ها، کارگاه‌ها و… کار می‌کنند و مشمول قانون کار می‌شوند.

بیمه خویش‌فرما

که خود ۲ نوع است: ۱- بیمه اختیاری  ۲- بیمه حرف و مشاغل آزاد.

بیمه اختیاری

حق بیمه ۲۶ درصد هست و خدماتی چون ازکارافتادگی، فوت، تعهداتی مانند درمان، هزینه‌های پروتز و اروتز، هزینه‌های کفن‌ودفن و از همه مهم‌تر مستمری بازنشستگی را دربرمی‌گیرد.

بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد خود 

  •  بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی ۱۲%: با انتخاب حقوق حداقلی، ۱۸۲ هزارتومان پرداخت می‌کنید.
  • بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی ۱۴%: با انتخاب حقوق حداقلی، ۲۱۲ هزارتومان پرداخت می‌کنید.
  •  بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی و ازکارافتادگی ۱۸%: با انتخاب حقوق حداقلی، ۲۷۳ هزارتومان پرداخت می‌کنید.
  •  بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی و ازکارافتادگی ۱۸% و سرانه درمان برای خدمات درمانی (حق بیمه به‌اصطلاح کامل): با انتخاب حقوق حداقلی، ۲۷۳ هزارتومان به‌اضافه سرانه درمان مصوب سال ۹۶ را پرداخت می‌کنید.

بیمه اجباری

️شرایط لازم برای بیمه اختیاری 

  •  حداقل ۳۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه
  •  حداکثر سن مجاز ۵۰ سال برای خانم‌ها و آقایان
  •  اگر سنتان بالای ۵۵ بود؛ برای مثال شما ۵۷ سال سن دارید و می‌خواهید بیمه اختیاری شوید، باید ۲ سال سابقه حق بیمه را پرداخت کنید یا اگر ۶۰ سال دارید ۵ سال را باید پرداخت کنید.
  •  اگر سابقه پرداخت حق بیمه بالای ۱۰ سال را دارید، شرط سنی برای شما لحاظ نمی‌شود و با هر سنی می‌توانید بیمه شوید.
  •  اگر با ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه شرایط لازم برای بازنشستگی را داشته باشید؛ ۱۰ روز از سی روز میانگین حقوق ۲ سال آخر که پرداخت کردید را دریافت می‌کنید.

یک مثال ساده: فرض کنید میانگین حقوق شما در ۲ سال پایانی ۱ میلیون تومان است، شما ۳۳۳ هزارتومان حقوق دریافت خواهید کرد.

چه مواردی که شامل بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد نمی‌شود؟ 

مواردی چون غرامت دستمزد در ایام بیماری و البته مرخصی زایمان، ازکارافتادگی جزئی و حوادثی که ناشی از کار است.

برای مثال در بیمه اجباری اگر در محل کار حادثه‌ای اتفاق بیفتد شامل دریافت غرامت ازکارافتادگی و یا مستمری بازماندن می‌شود. ولی مشاغل آزاد به دلیل نداشتن کارگاه (یعنی در کارگاهی کار نمی‌کنند) و البته نداشتن کارفرما این موارد را شامل نمی‌شود. اما در پرداخت مستمری بازنشستگی تفاوتی با بیمه‌های اجباری ندارد.

حق بیمه در بیمه اجباری و مشاغل آزاد چقدر است؟

در بیمه مشاغل آزاد شما حق ‌دارید نوع بیمه و خدمات موردنظر خود را انتخاب کنید! درصورتی‌که در بیمه اجباری همه خدمات و تعهدات که در چارچوب قانون به بیمه‌شده، ارائه می‌شود مانند انواع مستمری و درمان و… حق بیمه در حرف و مشاغل آزاد شامل ۱۸% و سرانه درمان است. ولی در بیمه اجباری همه خدمات با پرداخت ۳۰% از حقوق ارائه می‌شود.

تفاوت در استفاده از دفترچه بیمه و خدمات درمانی 

در بیمه اجباری استفاده از خدمات درمان رایگان است، در بیمه مشاغل آزاد مبلغی به‌عنوان فرانشیز را خود بیمه‌شده پرداخت می‌کند.

هزینه کفن دفن در بیمه اجباری و مشاغل آزاد 

در بیمه اجباری، شرط اصلی پرداخت کمک ‌هزینه کفن‌ودفن برقرار بودن ارتباط بین بیمه‌شده با کارفرماست (در کارگاهی که مشمول قانون تأمین اجتماعی است). در بیمه مشاغل آزاد این کمک‌هزینه به دلیل نبود رابطه کارگر و کارفرما پرداخت نمی‌شود.

 

هزینه کفن دفن در بیمه اجباری

️ انواع مختلف حق بیمه در بیمه تأمین اجتماعی

  •  حق‌بیمه ای که براساس دستمزد و حقوق پرداختی توسط کارفرما محاسبه و تعیین می‌شود.
  •  حق‌بیمه‌ای که براساس ماده ۳۵ قانون تامین اجتماعی توسط سازمان تامین اجتماعی برای برخی از مشاغل تعیین می‌شود.
  • حق‌بیمه‌ای که برای بیمه مشاغل آزاد و بیمه اختیاری (بیمه خویش‌فرما) تعیین می‌شود که بر اساس دستمزد و حقوق اعلامی متقاضی و قرارداد بین بیمه‌شده و تأمین اجتماعی تعیین می‌شود. در این حالت میزان دستمزد اعلامی می‌بایست بین حداقل و حداکثر دستمزد سال مورد‌‌نظر باشد.

مرجع شکایت از بیمه تامین اجتماعی در بیمه خویش‌فرما و اجباری کدام است؟

مرجع شکایت در بیمه‌های اجباری هیئت حل اختلاف وزارت کار هست و برای مشاغل آزاد دیوان عدالت اداری و محاکم قضایی هست.

بیمه بیکاری مشمول چه کسانی می‌شود؟ 

در بیمه اجباری که مشمول قانون کار هست، بیمه بیکاری وجود دارد. ولی در بیمه اختیاری و مشاغل آزاد که رابطه کارگری و کارفرمایی وجود ندارد (کارفرما وجود ندارد)، یعنی به دلیل خوداشتغالی، اصلاً امکان اخراج از کار وجود ندارد بیمه بیکاری نیز منتفی است. پس ۳% حق بیمه بیکاری در مشاغل آزاد پرداخت نمی‌شود.

️هزینه عائله‌مندی به چه کسانی پرداخت می‌شود؟ 

بله به دلیل اینکه رابطه کارگری و کارفرمایی در این نوع بیمه وجود ندارد؛ پس کارفرمایی هم نیست که این هزینه توسطش پرداخت شود، بنابراین این مبلغ فقط به بیمه‌شدگان اجباری تعلق می‌گیرد.

در جدول زیر به طور کامل و خلاصه شرایط و میزان حق بیمه‌های بیمه اجباری و بیمه خویش‌فرما را آوردیم تا با استفاده از اطلاعات انتخاب بهتری داشته باشید!

بیمه اجباری

جمع بندی

بیمه‌های تامین اجتماعی به دو گروه اجباری و خویش فرما دسته‌بندی می‌شوند. در این مقاله به بررسی ویژگی‌ها شرایط دریافت هریک پرداختیم. فراموش نکنید  جهت خرید و استعلام تمام بیمه‌ها، سامانه بیمه بازار در دسترس شما قرار دارد. شما می‌توانید از طریق سایت بیمه بازار بیمه‌نامه خود را به صورت آنلاین خریداری کرده و آن را در کوتاه‌ترین زمان ممکن در محل مورد نظر خود دریافت نمایید.

مقالات مرتبط

شماره بیمه تامین اجتماعی
مقالات بیمه تامین اجتماعی
بیمه بازار

راهنمای دریافت و استعلام شماره بیمه تامین اجتماعی

شماره بیمه تامین اجتماعی یکی از اطلاعات حیاتی برای هر فرد تحت پوشش این سازمان است. این شماره به‌عنوان یک شناسه منحصربه‌فرد، دسترسی به خدمات درمانی، مزایای بازنشستگی و بیمه

ادامه مطلب »

دیدگاه ها

319 پاسخ

  1. سلام من دختر مجرد هستم و ۲۷سال دارم میخوام خودم رو بیمه کنم و دفترچه تامین اجتماعی پدرم رو دارم و میخوام که برای بازنشستگی خودم با پرداخت حق بیمه برای خودم حقوق ماهانه داشته باشم.به نظر شما چه بیمه ای برای من مناسبتر هست؟
    با در نظر گرفتن اینکه اگر ازدواج نکنم و پرداخت بیمه به تامین اجتماعی داشته باشم بعد از من حقوقی به اعضای خانواده ام میرسد؟

    1. وقت بخیر
      بله امکانش هست
      معرفی بهترین شرکت بیمه ارائه دهنده بهترین بیمه بازنشستگی
      شرکت بیمه پارسیان
      شرکت بیمه پاسارگاد
      شرکت بیمه سامان
      بیمه بازنشستگی خاورمیانه
      بیمه عمر تعاون
      بیمه بازنشستگی ایران
      بیمه عمر دانا
      بیمه عمر سرمد
      بیمه عمر سینا
      بیمه عمر آسیا

  2. سلام من به مدت ۴ سال بیمه تامین اجتماعی خویش فرما واریز کردم حالا توان پرداخت ندارم و شغلم را از دست داده ام.آیا میتوانم مبلغی که تا به امروز واریز کردم را پس بگیرم برای مخارج زندگی؟اگر دیگر واریز نکنم و این پول را ک تا بحال واریز کردم ب من پس ندهند سرنوشت این ۴سال چه میشود؟؟؟

    1. وقت بخیر بستگی به شرایط دارد
      لطفا از طریق سایت سازمان تامین اجتماعی اقدام نمایید

  3. سلام من ۶ سال سابقه بیمه ۱۵روزه دارم با ۳۳سال سن، حداقل سوابق پرداختی باید چقدر باشه برای بازنشستگی؟ و سن باید چقدر باشه؟

  4. سلام من ۲۴ ماه خدمت در مناطق عملیاتی دارم وجز سابقه بیمه هم محسبه گردیده سختی کار دوسال خدمت در منطقه چگونه وچه مبلغی باید پرداخت کنم و۱۷سالو ۳ماه پرداخت بیمه اجباری وبختیاری دارم تا به بیست سال پرداخت برسم

  5. سلام وقت بخیر
    من تحت پوشش بیمه درمان نیروهای مسلح پدرم هستم که خیلی راضی هستم
    قبلا چهارسال برای من بیمه تامین اجتماعی رد شد که باعث شد از بیمه پدرم خارج بشم بعدش چون سرکار نرفتم پدرم دوباره بیمه خودش رو فعال کرد برای من
    الان میخوام سرکار برم و اونجا میخوان که بیمه تامین اجتماعی کنند و من میخوام انجام بدم که فقط برای من بازنشستگی‌ اش فعال بشه و درمانش فعال نشه که همون درمانی نیروهای مسلح بمونم
    میتونید راهنمایی کنید
    اگر میشه خویش فرمایی انجام بدم هم که همچین شرایطی داشته باشه راهنمایی بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *