مرخصی زایمان و بیمه بیکاری پس از زایمان

نویسنده:

بیمه بازار

تاریخ بروزرسانی :

1404-04-29

زمان مطالعه :

4 دقیقه

مرخصی زایمان و بیمه بیکاری پس از زایمان
اندازه فونت: 16px

یکی از چالش‌های زنان در زمان بارداری، امنیت شغلی آن‌ها در دوران بارداری و البته  بعد از بارداری است. طبق قانون مصوب، فرد در دورانی که در مرخصی بارداری به سر می‌برد قراردادش به حال تعلیق درآمده و بعد از این دوران می‌تواند به شغلش بازگردد. در این مقاله قصد داریم به قوانین و شرایط مربوط به مرخصی بارداری و شرایط استفاده از بیمه‌بیکاری بعد از زایمان و…. بپردازیم.

مرخصی زایمان تامین اجتماعی

طبق قانون تنظیم جمعیت خانواده که در سال ۹۲ تصویب شد، مرخصی زایمان برای زنان باردار که شاغل هستند از ۶ ماه به ۹ ماه افزایش پیداکرده است. در حال حاضر نهادهای دولتی این قانون را اجرا می‌کنند و شرکت‌های خصوصی فقط همان ۶ ماه را لحاظ می‌کنند. در این مدت ۶ ماهه از طرف سازمان تأمین اجتماعی غرامت دستمزد ایام بارداری به کارگر زن پرداخت می‌شود. به دلیل اینکه مرخصی دوران بارداری جزو سوابق فرد محسوب می‌شود در این مدت پاداش وعیدی نیز به فرد تعلق می‌گیرد! برای دریافت مرخصی زایمان ۱۴۰۱ برخورداری از ۶۰ روز سابقه کاری در سال گذاشته الزامی است.

 مدت زمان مرخصی زایمان تامین اجتماعی

به طور معمول خانم‌ها از مرخصی زایمان ۳ ماه قبل از زایمان و ۳ ماه بعد از وضع حمل به منظور امکان شیردهی استفاده می‌کنند. طبق قانون، برای خانم‌هایی که سه قلو به دنیا می‌آورند، مرخصی زایمان ۱ سال در نظر گرفته می‌شود.

مدارک لازم برای گرفتن مرخصی بعد از زایمان

  •  ارائه درخواست کتبی
  •  گواهی ولادت نوزاد (فتوکپی)
  •  شناسنامه مادر البته کپی صفحات اول و دوم
  • فتوکپی شناسنامه نوزاد فقط صفحه اول

مبلغ حقوق مرخصی زایمان چقدر است؟

 میانگین حقوق آخرین نود روز قبل از استراحت ضربدر مدت‌زمان استراحت تعیین‌شده مساوی است با مبلغی که قابل پرداخت است.

مرخصی استعلاجی قبل از زایمان

در برخی مواقع در دوران بارداری، مادر به دلیل مشکلات جسمانی و به تشخیص پزشک نیاز به استراحت در منزل پیدا می‌کند که در این صورت می‌تواند از مرخصی استعلاجی استفاده کند. این مرخصی تأثیری بر مرخصی زایمان تامین اجتماعی ندارد و فرد می‌تواند از هردو استفاده کند بدون آنکه مرخصی دوران بارداری کم شود. مرخصی استعلاجی اگر از ۱۵ روز در سال بیشتر نشود، به تائید پزشک معالج را لازم دارد. اگر بین ۱۵ روز و کمتر از ۶۰ روز باشد، تأییدیه پزشک مورد اعتماد سازمان تأمین اجتماعی را لازم دارد و اگر این دوره بیشتر از ۶۰ روز باشد، باید به تائید شورای پزشکی تأمین اجتماعی برسد و این مدت هم جزو سوابق فرد محسوب می‌شود.

مرخصی زایمان

مدارک لازم برای گرفتن مرخصی قبل از زایمان

  • گواهی پزشک متخصص یا بیمارستان به مدت ۳۰ روز
  • درخواست کتبی مرخصی

کمک هزینه زایمان چقدر است؟

  • برای زایمان طبیعی ۱۵۰ هزار تومان و برای زایمان سزارین ۲ میلیون تومان و تا ۲ فرزند تعلق می‌گیرد.
  • عکس از همه صفحات شناسنامه پدر و مادر (والدین)
  •  عکس از شناسنامه فرزند
  •  خلاصه پرونده ترخیص بیمارستان

کمک‌هزینه بارداری در چه شرایطی به زنان پرداخت می‌شود؟

به همه‌ی زنان باردار در ایام بارداری، این کمک‌هزینه تعلق می‌گیرد، این کمک‌ هزینه در شرکت‌های خصوصی از طرف سازمان تامین اجتماعی پرداخت می‌شود و برای سازمان‌های دولتی براساس بخش‌نامه‌های داخلی پرداخت می‌شود.

شرایط لازم برای دریافت کمک‌هزینه بارداری

  •  ۱سال قبل از بارداری، حداقل ۶۰ روز حق بیمه تامین اجتماعی پرداخت کرده باشد.
  •  در مدت مرخصی جایی شاغل نباشد و یا حقوقی دریافت نکند.
  •  زمان تقاضای مرخصی، مشغول به کار باشد و یا در مرخصی استحقاقی باشد.
  •  مربوط به زایمان فرزند ۴ به بعد نباشد.
  • طبق قوانین بیمه تأمین‌اجتماعی ، کمک‌هزینۀ بارداری معادل دو سوم آخرین دستمزد شخص است.

مدارکی که برای دریافت کمک‌ هزینه بارداری لازم است 

  •  دفترچه درمانی
  •  تأییدیه مراجع پزشکی
  •  گواهی پزشک معالج

چه زمانی برای مرخصی زایمان باید اقدام کرد؟

مرخصی زایمان بلافاصله بعد از تولد نوزاد شروع می‌شود.خانم‌هایی که نیازمند مرخصی زایمان هستند، در صورت داشتن نامه پزشک به مدت ۳۰ روز و برخورداری از دفترچه درمانی می‌توانند برای دریافت مرخصی اقدام نمایند. لازم به ذکر است که مردانی که صاحب اولین فرزند خود می‌شوند و ادارات دولتی مشغول به کار هستند نیز می‌توانند به مدت سه روز مرخصی تشویقی دریافت نمایند.

پیگیری واریز حقوق مرخصی زایمان

در حال حاضر افرادی که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند، می‌توانند زمان پرداخت حقوق خود را به دلخواه انتخاب کنند و هزینه مرخصی زایمان‌شان را به صورت یکجا یا ماهانه دریافت نمایند. لازم به ذکر است که

مرخصی زمان شیردهی زنان شاغل 

برای حمایت از سلامت کودک و همچنین اثبات نقش شیر مادر در سلامتی و رشد نوزاد، قوانینی وضع‌شده تا از مادران برای شیر دادن به فرزندشان حمایت کند. در این قانون مادران می‌توانند از روزانه یک ساعت مرخصی برای شیر دادن به فرزندشان استفاده کنند. از این مرخصی سه بار در روز می‌توان استفاده کرد  البته جمع این مقدار در روز بیشتر از ۱ ساعت نشود. اگر از این مرخصی استفاده نشود امکان جمع‌آوری یا دریافت هزینه وجود ندارد.

بیمه زایمان چیست؟

بیمه زایمان یکی از پوشش‌های بیمه انفرادی و گروهی است که فراد تحت پوشش می‌توانند با استفاده از آن هزینه‌های مربوط به زایمان، دکتر متخصص سنوگرافی و بیمارستان را پرداخت نمایند.

بیمه بیکاری پس از زایمان چسیت؟

ایام مرخصی بارداری جزو تعلیق از کار حساب می‌شود و بعد از پایان این دوره شخص می‌تواند به شغلش بازگردد. اما اگر کارفرما او را پذیرش نکند، کارگر زن می‌تواند از کارفرمای خود به هیئت حل اختلاف وزارت کار شکایت کند، کارفرما موظف است فرد را بپذیرد اما اگر از پذیرش امتناع کند، فرد برای دریافت بیمه‌بیکاری به سازمان تأمیناجتماعی معرفی می‌شود. پس از بررسی پرونده و البته سابقه پرداخت حق بیمه، مقرری بیمه بیکاری برای او تعیین و پرداخت می‌شود.

دیدگاه ها

407 پاسخ

  1. با سلام من کارمند رسمی یه اداره‌ی دولتی هستم و بیمه تامین اجتماعی دارم و اکنون در ماه هفتم مرخصی زایمان به سر می‌برم. رئیسم عوض شده و رئیس جدید به من گفتن برم اداره ولی هنوز دو ماه از مرخصی زایمانم باقی مونده. سوال من اینه آیا از لحاظ قانونی ایشون می‌تونند به من بگن که من برگردم اداره؟ فقط می‌خوام بدونم از لحاظ قانونی می‌تونه بگه برگرد؟؟؟

    1. سلام
      براساس قانون تا همین چند ماه گذشته مرخصی زایمان 6 ماه بوده و بنابر این قانون در صورتی که در زمان اقدام برای مرخصی زایمان برای 6 ماه اقدام کرده اید برای اجرا شدن قانون جدید 9 ماه باید حضورا به شعبه بیمه تامیت اجتماعی مراجعه کنید در غیر اینصورت مشمول جریمه عدم حضور از سمت کارفرما خواهید بود.

  2. باسلام کارفرما من اسفندماه اخرین سابقه بیمه رد کرده باتوجه به اشعه ای که در محل کارم بود و من باردار بودم دیگه سرکار نرفتم و الان ۷خرداد هم میتونم درخواست بیمه بیکاری کنم وبعدش درخواست مرخصی زایمان؟

    1. سلام
      برای دریافت بیمه بیکاری باید حداکثر تا 1 ماه (30 روز) پس از تعلیق از کار اقدام کنید و اگر این زمان بگذرد، به درخواست شما ترتیب اثر داده نخواهد شد.
      اما در مورد مرخصی زایمان شما حتما باید پیش از زایمان رابطه فعال بیمه ای داشته باشید (یعنی برای شما حق بیمه پرداخت شود).
      در صورتی که انجام کار برای شما آسیبی به همراه داشته باشد میبایست به پزشک معتمد مراجعه کنید و با دستور پزشک به شما مرخصی استعلاجی داده شود، در غیر اینصورت مشمول مرخصی زایمان نیز نخواهید بود.

  3. سلام وقتبخیر . بنده شاغل هستم و 4 ماه باردارم و بدلیل شرایط کاری قادر به ادامه کار نمیباشم . میخواستم بدونم ایا من از ماه پنجم بارداریم درخواست بیمه بیکاری بدهم و تا روز زایمان بیمه بیکاری دریافت کنم (یعنی 5 ماه ) ، بعد از آن امکان استفاده از مرخصی زایمان را دارم ؟ سوال بعدی اینه که مبلغ مرخصی زایمان بطور ماهانه پرداخت میشود و یا بعد از اتمام 9 ماه ؟ ممنون میشم اگر پاسخ بفرمایید

    1. سلام وقت بخیر
      ایام مرخصی بارداری جزو تعلیق از کار حساب می‌شود و بعد از پایان این دوره شخص می‌تواند به شغلش بازگردد. اما اگر کارفرما او را پذیرش نکند، کارگر زن می‌تواند از کارفرمای خود به هیئت حل اختلاف وزارت کار شکایت کند، کارفرما موظف است فرد را بپذیرد اما اگر از پذیرش امتناع کند، فرد برای دریافت بیمه‌بیکاری به سازمان تأمین‌اجتماعی معرفی می‌شود. پس از بررسی پرونده و البته سابقه پرداخت حق بیمه، مقرری بیمه تعیین و پرداخت می‌شود.

  4. سلام وقت بخیر
    من اخر بهمن ماه ٩ مرخصی زایمانم تموم شده ولی کارفرما اسفندماه رو برای من بیمه رد نکرده
    راهی داره تا بتونم بیمه بیکاری دریافت کنم

    1. سلام وقت بخیر
      در صورت داشتن شرایط ذیل بیمه بیکاری به شما تعلق میگیرد
      حتما به‌صورت غیر ارادی بیکار شده باشند.
      بازنشسته یا مستمری بگیر نباشند.
      پیش از بیکار شدن حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند.
      حداقل یک‌سال سابقه بیمه در آخرین کارگاه داشته باشند.
      تبعه کشورهای دیگر نباشند.
      مستمری‌بگیر بازنشسته یا ازکارافتاده کلی نباشند.
      یک سال قرارداد کار با پرداخت حق بیمه داشته باشند.
      بیمه‌شدگانی که به دلیل حوادثی مانند سیل، زلزله، آتش‌سوزی بیکار شدند نیاز به داشتن حداقل سابقه بیمه ندارند و بیمه بیکاری را دریافت خواهند کرد.
      افرادی که در زمره صاحبان حرفه و مشاغل آزاد و بیمه شدگان اختیاری قرار می‌گیرند مشمول بیمه بیکاری نیستند.
      کارگران فصلی درصورتی‌که صرفا در اثنای فصل کار اخراج شده و بیکاری آنها غیرارادی تشخیص داده شود مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند بود.
      افراد شاغل در کارهایی که ماهیت آن جنبه دائمی دارد و براساس قرارداد کار در مدت معینی مشغول کار بوده‌اند. با تشخیص واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، درصورتی‌که در پایان قرارداد بیکار شوند و در آخرین کارگاه حداقل یک سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند، مورد حمایت قرارگرفته و مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند شد.
      چنان‌چه بیمه‌شده‌ای حداکثر ظرف مدت ۲ ماه پس از طی دوران سربازی به محل کار خود بازگردد اما کارفرما از به‌کارگیری مجدد او خودداری کند، با احراز سایر شرایط می‌تواند از مقرری بیمه بیکاری استفاده کند.
      میزان پرداخت مقرری بیمه بیکاری ۵۵ درصد متوسط حقوق و دستمزد بیمه‌شده است که براساس تعداد افراد تحت تکفل تا ۴ نفر و هر نفر ١٠ درصد قابل افزایش است، مشروط بر آن‌که از حداقل دستمزد همان سال که توسط شورای عالی کار تعیین می‌شود، کمتر و از ٨٠ درصد حقوق بیمه‌شده بیشتر نباشد.
      فردی که از مستمری ازکارافتادگی جزئی استفاده می‌کند همزمان می‌تواند از مقرری بیمه بیکاری نیز بهره‌مند شود.

  5. سلام روزتون بخیر
    آیا مرخصی زایمان 9 ماهه برای کارکنان تامین اجتماعی تصویب شده ؟
    در صورتی که ازاتمام اولین مرخصی زایمان 6 گذشته باشد و دوباره باردار شده باشم یعنی فاصله دو فرزندم 11 ماه هست ، چطوری میتونم دوباره استفاده از مرخصی زایمان کنم ؟
    از همون محل کار قبلی که اولین مرخصی زایمانم از اونجا بوده باید بیمه برام پرداخت میشد؟یعنی فاصله دو مرخصی زایمانم همون محل کار قبلی باید بیمه برام میریختن؟

    1. سلام
      این قانون بعد از ۸ سال بالاخره به تصویب رسید و باید اجرایی شود که البته این موضوع به شرطی است که منابع مالی آن تامین شود.
      حتما لازم نیست فاصله بین دو زایمان در یک محل مشغول به کار باشید اما باید حتما رابطه فعال بیمه‌ای داشته باشید یعنی مشغول به کار بوده باشید و برای شما حق بیمه پرداخت شده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *