قانون فرانشیز بیمه شخص ثالث برای رانندگان متخلف

بخشی از تصادفات رانندگی در شهرها ناشی از عدم توجه به قوانین راهنمایی و رانندگی است مانند رانندگی با سرعت غیرمجاز یا انجام حرکت‌های مارپیچی. برخی از رانندگان برای فرار از ترافیک به رانندگی‌های پرخطر متوسل می‌شوند، که همین امر، دلیل بسیاری از تصادفات رانندگی است. به همین منظور، قانون فرانشیز بیمه شخص ثالث برای رانندگان متخلف وضع شده است تا با با افزایش هزینه‌های تخلف، مسئولیت پذیری آنها بیشتر شود و به رعایت قوانین ترغیب شوند. در ادامه قصد داریم درباره جزئیات این قانون و تأثیر آن بر کاهش حوادث رانندگی صحبت کنیم؛ پس تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

خرید بیمه شخص ثالث

فرانشیز چیست؟

فرانشیز در لغت به معنای حق امتیاز است؛ اما در بیمه معنای متفاوتی دارد. فرانشیز بیمه شخص ثالث به قسمتی از مبلغ خسارت گفته می‌شود که مسئولیت پرداخت آن با شما است و شرکت بیمه هزینه آن را پرداخت نمی‌کند. البته برخی از شرکت‌های بیمه پوشش حذف فرانشیز را ارائه می‌دهند که می‌توانید آن را خریداری کنید؛ اما در نظر داشته باشید با خرید آن باید حق بیمه بالاتری به نسبت قبل پرداخت کنید.

انواع فرانشیز بیمه

شاید ندانید اما فرانشیز در بیمه‌نامه همیشه به یک روش محاسبه نمی‌شود؛ بلکه نوع‌های مختلفی دارد. از این رو تصمیم گرفتیم در این قسمت انواع فرانشیز را به شما معرفی کنیم تا با شناخت بیشتری یک قرارداد را با شرکت بیمه ببندید.

  • فرانشیز با مبلغ ثابت: مبلغ این نوع فرانشیز ثابت است. یعنی در صورت بروز حادثه، این مبلغ از کل هزینه خسارت کسر می‌شود.
  • فرانشیز درصدی: مبلغ این نوع فرانشیز به صورت درصدی از مبلغ کل بیمه شخص ثالث محاسبه می‌شود. در نتیجه هرچقدر مبلغ بیمه بیشتر باشد، فرانشیز نیز بالاتر است.
  • تعیین فرانشیز براساس خسارت: گاهی‌اوقات در بیمه‌نامه‌ها، فرانشیز به صورت یک درصد مشخص از مبلغ خسارت تعیین می‌شود.
مقالات دیگر  پوشش نوسان قیمت خودرو چیست؟

فرانشیز بیمه شخص ثالث

فرانشیز بیمه شخص ثالث هزینه‌ای است که به عنوان جریمه از کلیه رانندگانی دریافت می‌شود که به دلیل عدم توجه به تحلفات رانندگی، باعث ایجاد خسارت جانی و مالی شده‌اند. بنا به ماده ۱۴ قانون بیمه شخص ثالث، اگر حادثه‌ای رخ دهد و پلیس در گزارش خود علت بروز تصادف را انجام تخلفات رانندگی حادثه‌ساز عنوان کند، شرکت بیمه براساس تعهدات بیمه‌نامه خسارت شخص ثالث را پرداخت می‌کند. بعد از آن می‌تواند بخشی از مبلغ خسارت پرداخت‌شده را از راننده مقصر بگیرد.

در واقع پرداخت فرانشیز بیمه شخص ثالث ایران و سایر شرکت‌های بیمه در زمان حادثه الزامی است؛ اما بعد از آن می‌توانند برای بازیافت خسارت به مقصر حادثه رجوع کنند تا هزینه فرانشیز را از او دریافت کنند.

نکته: جالب است بدانید که براساس قانون، اعمال فرانشیز بیمه قابل قبول نیست؛ چون قانون فرانشیز بیمه شخص ثالث برای رانندگان متخلفی است که تصادف‌ رانندگی‌شان منجر به ایجاد خسارت جانی مثل فوت یا جرائت جدی شده است نه برخورد با تمام رانندگانی که در هنگام رانندگی به قوانین توجه می‌کنند و محتاط رانندگی می‌کنند.

شرایط تعیین فرانشیز براساس قانون فرانشیز بیمه شخص ثالث برای رانندگان متخلف

در این قسمت قرار است به شما بگوییم چطور درصد فرانشیز بیمه شخص ثالث محاسبه می‌شود. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، فرانشیز بخشی از مبلغ خسارت است که توسط راننده مقصر پرداخت می‌شود. این شرایط عبارت‌اند از:

تعداد دفعات بروز تصادف حادثه‌ساز درصد فرانشیز بیمه شخص ثالث
بروز اولین حادثه در مدت زمان اعتبار بیمه‌نامه شخص ثالث ۲.5 درصد از کل خسارت (مالی و جانی) پرداخت‌شده توسط بیمه‌گر
وقوع دومین حادثه در مدت بیمه‌نامه ثالث ۵٪ از کل خسارت مالی و جانی پرداخت‌شده توسط شرکت بیمه
ایجاد حادثه برای دفعه سوم و تعداد بیشتر در طول اعتبار بیمه‌نامه ثالث ۱۰٪ کل خسارت مالی و جانی پرداخت‌شده توسط بیمه‌گر
مقالات دیگر  بیمه سرقت چیست و شامل چه پوشش‌هایی می‌شود؟

 

توجه داشته باشید درصد فرانشیز برای راننده‌ای که مقصر حادثه نیست و خودش خسارت دیده است، در نظر گرفته نمی‌شود. روی صحبت این قانون تنها با راننده خاطی است.

چرا قانون فرانشیز بیمه شخص ثالث برای رانندگان متخلف وضع شده است؟

قانون فرانشیز خسارت بیمه شخص ثالث برای رانندگان متخلف وضع شده تا:

  • به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی تشویق‌شان کنند؛

رانندگان به خاطر انجام تخلف حادثه‌ساز باعث ایجاد خسارت جانی و مالی می‌شوند. براساس این قانون، راننده متخلف باید بخشی خسارت را پرداخت کند. پس با رعایت قوانین و افزایش مسئولیت‌پذیری می‌توانیم جلوی پرداخت هزینه فرانشیز را بگیریم.

  • تخلفات رانندگی کاهش پیدا کند.

اگر قوانین را زیر پا نگذارید و تخلفات حادثه‌سازی مثل حرکت به صورت مارپیچی یا مصرف روان‌گران و … را انجام ندهید، تخلفات رانندگی شما نیز کاهش پیدا می‌کنند. در نتیجه نه تنها جریمه نمی‌شوید؛ بلکه نیازی به پرداخت مبلغ فرانشیز نیز ندارید.

کدام تخفات رانندگی حادثه‌ساز هستند؟

براساس گفته سردار محمدباقر سلیمی، معاون راهور، ۲۰ تخلف رانندگی ارتباط مستقیم با وقوع تصادفات و در نتیجه گسترش خسارات ناشی از تصادفات دارند. همچنین، هیئت وزیران نیز براساس ماده ۵ قانون اصلاح بیمه اجباری مسئولیت دارندگان وسایل نقلیه موتوری در برابر شخص ثالث، تخلفات رانندگی حادثه‌ساز را به صورت مشخص تعریف کرده‌اند. این تخلفات رانندگی حادثه‌ساز عبارت‌اند از:

تخلفات حادثه‌ساز

تجاوز از سرعت مجاز

سبقت غیر مجاز در مسیرهای دوطرفه
عبور از چراغ قرمز حرکت به صورت مارپیچی
عبور از محل ورود ممنوع عدم توجه و رعایت حق تقدم
استفاده از تلفن همراه یا وسایل مشابه در هنگام رانندگی حرکت با دنده عقب در آزادراه‌ها
انجام حرکات نمایشی مثل تک چرخ زدن، دور زدن درجا و … دور زدن در محل ممنوع
عبور وسایل‌نقلیه از پیاده‌رو تجاوز یا انحراف به سمت چپ
عدم رعایت حق تقدم گردش به سمت چپ یا راست در محل ممنوع
روشن نکردن چراغ ماشین در شب وجود نقص فنی موثر یا نقص سیسام روشنایی وسیله‌نقلیه در شب
عدم توجه به شرایط ذکرشده در گواهینامه مانند استفاده از عینک، سمعک یا تجهیزات خاص مصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر
عدم توجه به فرمان پلیس عدم توجه به قوانین حمل بار
مقالات دیگر  آیا بیمه تکمیلی هزینه عمل بینی را پوشش می‌دهد؟

 

توجه داشته باشید در صورت بروز حادثه علاوه بر پرداخت فرانشیز خسارت بیمه شخص ثالث، نمره منفی نیز می‌گیرید و هم‌چنین احتمال توقیف خودرو یا گواهینامه نیز وجود دارد. پس توجه به قوانین راهنمایی و رانندگی را جدی بگیرید و جلوی بروز تصادفات رانندگی به دلیل تخلفات حادثه‌ساز را بگیرید.

سخن آخر

براساس قانون، خرید بیمه شخص ثالث اجباری است و با راننده‌ای که این بیمه را خریداری نکرده، برخورد جدی می‌شود. گاهی‌اوقات رانندگان به دلیل نقص قوانین تصادف می‌کنند. اگر پلیس جریمه را با نام تخلف حادثه‌ساز ثبت کند، راننده خاطی باید مبلغ فرانشیز را به شرکت بیمه پرداخت کنید. در این مطلب قانون فرانشیز بیمه شخص ثالث برای رانندگان متخلف را توضیح دادیم. امیدواریم که این مطلب برایتان مفید باشد و باعث شود این تخلفات را انجام ندهید.

نظر یا پرسش خود را بنویسید