نکات مهم که در روند شکایت از راننده مقصر باید بدانید
تصادف، حادثه ناخوشایندی است که هر لحظه امکان دارد برای ما اتفاق بیافتد. گاهیاوقات در این اتفاق ناخوشایند ما مقصریم و گاهیاوقات فرد دیگری به ما ضرر میزند. شکایت از فرد مقصر میتواند پروسه سختی باشد. بنابراین نیاز است تا سادهترین راهها برای شکایت از راننده مقصر را بدانیم و پیش از آنکه دیر شود به موقع اقدام کنیم.
سرفصلها
انواع تصادفها
شناخت انواع تصادفها و تفاوت آنها با یکدیگر برای تمامی افراد ضروری است، زیرا ممکن است هر لحظه این پیشامد ناگوار برای ما یا بستگانمان رخ دهد. انواع تصادفها عبارتند از:
خسارت مالی
حادثهای که در آن شخصی مورد جرح یا فوت قرار نگیرد در دستهی تصادفات با خسارات مالی قرار میگیرد؛ بهعبارتی دیگر در این نوع سوانح وسیله نقلیه با خودرویی دیگر یا با سایر اجسام در جاده برخورد داشته است.
خسارت جانی
اگر در حین سانحهی پیشآمده شخصی (راننده، سرنشینان و…) دچار جرح یا آسیب جسمی شوند، این نوع تصادف در زمرهی تصادفات با خسارت جانی محسوب میشود.
خسارت منجر به فوت
در این نوع حادثه چنانچه شخص یا اشخاصی فوت شوند، سانحه را در گروه تصادف با خسارات فوتی قرار خواهند داد.
انواع کروکی
مطابق با قانون، کروکیها به دو دسته تقسیم میشوند:
- کروکی سازشی
- کروکی عیرسازشی
کروکی سازشی
این کروکی زمانی استفاده میشود که هر دو طرف حادثه مقصر بودن خود را قبول داشته باشند و هیچگونه جراحت یا فوتی در تصادف وجود نداشته باشد. مدارک لازم برای کروکی سازشی به شرح زیر هستند:
- گواهینامه
- کارت خودرو
- کارت بیمه شخص ثالث
- برگ معاینه فنی
کروکی غیرسازشی
زمانی که طرفین تصادف مقصر بودن خود را نمیپذیرند، کروکی غیرسازشی برای مراجع قضایی ترسیم میشود. مدارک لازم برای کروکی غیرسازشی عبارت هستند از:
- عدم قبول نظر افسر
- عدم تکمیل مدارکی مانند گواهینامه، بیمهنامه و…
- تصادف جرحی و فوتی
- خسارت بالای تعهد بیمهنامه و مقصر حادثه
نحوه شکایت از راننده مقصر
همانطور که در بالا اشاره شد تصادفها انواع متفاوتی دارند؛ بنابراین مراحل و چگونگی شکایت از رانندهای که مقصر است نیز با هم تفاوت خواهند داشت.
در ادامه به انواع روشها متناسب با نوع تصادف میپردازیم.
1. نحوه شکایت از راننده مقصر تصادف (تصادف با خسارت مالی)
اول از هر چیز متداول است که دو راننده به صورت تقریبی میزان خسارت وارد شده را تخمین بزنند. اگر خسارت وارد شده کمتر از هفت میلیون تومان باشد نیازی به کروکی افسر نیست و اگر بیشتر از هفت میلیون تومان بود باید پلیس کروکی تصادف را بکشد.
2. در صورت توافق طرفین
در مرحلهی بعدی اگر راننده مقصر همکاری لازم را با فرد خسارت دیده داشت، نیاز است که هر دو به ادارهی بیمه (شرکتی که رانندهی مقصر خودرو خود را بیمه کرده است) مراجعه کرده و مبلغ خسارت را دریافت کنند.
3. در صورت عدم توافق
چنانچه توافقی میان طرفین برقرار نشد یا راننده مقصر با فرد خسارت دیده همکاری نداشت دو روش برای آنها وجود دارد:
خسارت کمتر از بیست میلیون تومان = رجوع به شورای حل اختلاف به همراه کروکی غیر سازشی و ثبت شکایت
خسارت بیشتر از بیست میلیون تومان = رجوع به دادگاه حقوقی به همراه کروکی غیر سازشی و ثبت شکایت
فرار شخص مقصر از صحنه حادثه
در تصادفاتی که فقط خسارت مالی متوجه افراد است، راننده مقصر پس از فرار مجازات نخواهد شد.
در این موقعیت اگر هیچگونه مدرکی مانند پلاک خودرو در دسترس نبود، رانندهی خسارت دیده باید با پلیس تماس بگیرد و علیه شخص مقصر، مدارک جمعآوری کند.
جدول مراحل شکایت از راننده مقصر، در تصادف با خسارات مالی
1- کروکی غیر سازشی |
2- صورتجلسه پاسگاه انتظامی یا کلانتری از حادثه |
3- اوراق بازجویی تنظیم شده در یگان انتظامی و مرجع قضایی |
4- اصل و کپی مدارک مورد نیاز (بیمهنامه بدنه، بیمهنامه شخص ثالث، گواهینامه راننده یا مالک خودرو، کارت مشخصات خودرو، شناسنامه مالک خودرو) |
5- تکمیل فرم واگذاری حقوق قانونی بیمهگذار به شرکت بیمه |
نحوه شکایت از رانندهی مقصر در تصادف با خسارت جانی
برای شکایت از رانندهی مقصر در تصادفهایی که منجر به آسیب دیدگی فیزیکی راننده یا سرنشینان شده است، نیاز است که همراه با کروکی حادثه به دادسرا رجوع کرده و مراحل قانونی را از آنجا پیگیری کنید. در این تصادفات علاوهبر پرداخت دیه ممکن است برای شخص مقصر، مجازاتی مانند حبس نیز در نظر بگیرند.
جدول مراحل شکایت از راننده مقصر در تصادفهای جانی و فوتی
1- تشکیل پرونده در دادسرا |
2- ارائه مدارک مورد نیاز (بیمهنامه، نامهی پزشکی قانونی) |
3- استعلام اصل بودن بیمهنامه (توسط مقام قضایی) |
4- صادر کردن قرار مناسب |
5- ارجاع پرونده به کارشناس مربوطه |
6- تحقیقات محلی (در صورتی که نیاز باشد) |
7- اعلام نظر نهایی پزشکی قانونی |
8- صدور قرار جلب به دادرسی و ارجاع پرونده به دادگاه کیفری |
9- صدور رای دادگاه |
فرار راننده مقصر از صحنه حادثه با خسارت جانی
اگر در حادثهی رخ داده فردی مصدوم شده باشد، فرار رانندهی مقصر و عدم کمک وی به فرد آسیب دیده یک جرم است و مجازات او را تشدید میکند. طبق قانون، قاضی حق ندارد برای رانندهی مقصر و فراری تخفیف در مجازات قائل شود و ناچار است تا شخص را به بیش از دو سوم بیشترین مجازات قید شده در قانون محکوم کند. رانندهای که فرار کرده است مورد پیگرد قضایی قرار میگیرد و کارشناسان میتوانند با کمک شواهد اعم از پلاک خودرو، بررسی دوربینهای مداربسته و… او را شناسایی و دستگیر کنند. هرگز فراموش نکنید که فرار از صحنه تصادف جرم شناخته میشود و مجازات فرد را چندین برابر میکند.
فرد آسیب دیده چگونه به حق و حقوق خود میرسد؟
با توجه به ماده ۱۰ قانون بیمه، خسارت وارد شده به فرد از صندوق تامین خسارات پرداخت میشود.
به دیگر سخن چنانچه فردی در تصادف دچار جرح یا فوت شود (درحالیکه رانندهی مقصر از صحنهی تصادف فرار کرده است) آن فرد یا ورثهی او حق و حقوق خود را از صندوق تامین خسارتهای بدنی دریافت میکنند.
نحوهی شکایت از رانندهی مقصر در تصادفات فوتی
تصادفاتی که منجر به فوت یکی از افراد حاضر در صحنه تصادف میشود، قتل غیرعمد یا قتل شبه عمد خوانده میشود.
حتی درصورت اثبات دلایلی همچون داشتن سرعت غیر مجاز یا رعایت نکردن سایر قوانین راهنمایی همچنان این حادثه، قتل غیرعمد خواهد بود؛ زیرا هیچ قصد و منظوری برای کشتن شخص در آن نبوده است.
غیرعمد بودن قتل، رانندهی مقصر را از قصاص شدن نجات میدهد اما مجازات او پرداخت دیه خواهد بود. البته در این نوع تصادفات دو جنبهی عمومی و خصوصی را باید در نظر گرفت.
جنبهی عمومی تصادف: دیدگاه عمومی به سیستم قضایی کشور مرتبط است و کیفر آن حبس و پرداخت جزای نقدیست. گاهی پیش میآید که براساس نوع جرم از حبس راننده مقصر چشمپوشی کنند اما جزای نقدی باید پرداخت شود.
جنبهی خصوصی تصادف: اولیای دم میتوانند حق خود را ببخشند یا اینکه دیه را دریافت کنند. این اتفاقات جزو جنبهی خصوصی پرونده شناخته میشوند.
اگر راننده مقصر از صحنه متواری شود، تکلیف چیست؟
اگر رانندهی مقصر پس از تصادف (که در آن شخصی فوت شده است) از محل حادثه فرار کند بر طبق قوانین باید همان مراحلی را که در کمی بالاتر توضیح داده شد طی کنید. فراموش نکنید که همچنان ورثهی متوفی میتوانند از صندوق تامین خسارات، دیه را دریافت کنند.
شکایت از رانندهای که با عابر تصادف کرده است
همانطور که میدانید عابرین باید با درنظر گرفتن علائمهای نصب شده و خطکشیها از خیابان یا جاده عبور کنند.
اما در حوادثی که راننده با عابر پیاده برخورد میکند به شرطی که کلیه قوانین را رعایت کرده یا در کنترل وسیله نقلیه و جلوگیری از تصادف ناتوان بوده باشد مسئولیتی متوجه وی نخواهد بود. با این وجود شخص آسیب دیده یا ورثه نیز میتوانند از خدمات شرکت بیمه استفاده کنند.
زمان طلایی برای شکایت از راننده مقصر
در هرگونه تصادفی که خسارت مالی به همراه داشته باشد شما میتوانید تا 5 روز پس از تصادف، شکایت خود را به مراجع ذیربط و شرکت بیمه اطلاع دهید و با ارائه مدارک مربوطه روند آن را پیش بگیرید. تصادفاتی که در آن خسارات جانی به کسی وارد شده باشد باید از همان ابتدا اقدام کرده و قضیه را به مراجع قانونی اطلاع دهید.
همچنین بخوانید
سلام وقت بخیر. من تصادف کردم. خودرو نامتعارف است. هم از ثالث شخص گرفتم هم بدنه خودم. اما باز کل خسارت تامین نشده و طرف مقابل میگه برو شکایت کن. اگر شکایت کنم میتونم افت قیمت و مابقی خسارت رو بگیرم؟ یک ماه از تصادف میگذره.
سلام وقت بخیر
در صورتی که شما نسبت به طرح دعوی اقدام نمایید میتوانید با طی کردن روال قانونی خود از خسارت بهره مند شوید
سلام
من تصادف کردم افسرده اومده کروکی کشیده
قرار شد با توافق طرفین بریم از بیمه خسارت بگیریم
حالا با گذشت ده روز طرف همکاری نمیکنه باید چطوری اقدام کنم؟
سلام وقت بخیر
شما میتوانید نسبت به طرح دعوی و اقدام به شکایت نسبت به راننده مقصر حادثه اقدام نمایید
با سلام من برج ٣ تصادف كردم مقصر بودم سقف بيمم پايين بود و اون ماشين بيشتر از سقف بيمه من خرجش شد الباقي خسارت رو از بيمه بدنه گرفته و بازم از من شكايت كرده ميتونه بازم از من پول بگيره يا نه و بيمه بدنه اون پولي كه داده به طرف رو ميتونه از من بگيره؟
سلام وقت بخیر
تنها امکانی که قانون برای ایشان ایجاد کرده است دریافت افت قیمت خودرو با پیگیری روند شکایت از بیمه می باشد
من با موتور تصادف كردم و موتور مقصر شد ايشان بيمه موتور را دادندوكروكي هم دارم الان ايشان به اداره بيمه نمي آيند تلفنشان را خاموش كرده و پاسخ نمي دهند بيمه بدنه هم دارم كه گفتند چون موتور مقصر بوده خسارت نمي دهيم بيمه شخص ثالث رفتم گفتند مقصر بايد باشد دو تا بيمه دستم هست و هيچكاري نميتونم بكنم
سلام وقت بخیر
از بابت اتفاقی که برای شما افتاده است متاسفیم
تنها راه برای شما مراجعه به شعب پرداخت خسارت شرکت و درخواست ارزیابی شرایط شما می باشد